niedziela, 21 lipca 2013

Smażone drożdżowe placki z farszem

Przepis na placki podała mi znajoma, u nich w domu jada się je solo, jako alternatywa bułek. Ja postanowiłam je nafaszerować. Nie mają spektakularnego smaku, jak w przypadku pizzy wszystko zależy od nadzienia i jakości składników. Placki to miła odmiana od innych dań.
W mojej propozycji placki były z nadzieniem z boczku i żółty serem oraz z karmelizowaną czerwoną cebulką i kozią fetą.  Możecie przygotować więcej ciasta i zupełnie inne nadzienia. W przypadku tego dania panuje pełna dowolność. Nada się właściwie wszystko:) Najlepiej smakują podane z sosem czosnkowym lub musztardowym.  





4 porcje

Składniki:
450 g mąki pszennej
9 g suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
125 ml ciepłej wody
160 ml ciepłego mleka
odrobina soli

Farsz 1
1 duża cebula
50 gr chudego boczku
2 garście tartego ostrego sera żółtego np. cheddar

Farsz 2
2 czerwone cebule
50 gr fety greckiej
3 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki brązowego cukru

Robimy zaczyn. Suche drożdże mieszamy z cukrem, zalewamy kilkoma łyżkami ciepłego mleka i odstawiamy w ciepłe miejsce do zbuzowania na ok 10-15 min. Łączymy zaczyn z pozostałymi składnikami i wyrabiamy przy pomocy miksera aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Mnie to zajęło ok 4 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60-90 minut, do podwojenia objętości. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Na jednaj patelni przesmażamy boczek z drobno posiekana cebulką ok 10 minut. Na drugą patelnie włożyć cebulę, posolić i smażyć przez 10 minut, aż zmięknie. Dodać ocet balsamiczny, cukier, wymieszać i smażyć jeszcze 2 minuty. 


Ciasto przekładamy na blat, dzielimy na 8 równych części. Każdą z nich wałkujemy lub rozciągamy palcami na cienkie okrągłe placki o średnicy ok 10-15 cm. Na pierwsze 4 placki placki nakładamy po 1/4 przesmażonego boczku z cebulą i na każdym kładziemy plasterek sera. Pamiętamy żeby układać farsz na połowie placka  i nie dochodzić do brzegu, ponieważ po nałożeniu go całość składamy na połowę i zlepiamy brzegi. Podobnie robimy z drugą częścią placków. Na każdy nakładamy po 1/4 całości karmelizowanej cebuli, posypujemy pokruszoną fetą  zlepiamy. Na rozgrzaną patelnie wylewamy odrobinę oliwy, rozcieramy przy pomocy ręczniczka papierowego i kładziemy placki. Smażymy do delikatnego zbrązowienia i powstania na nich delikatnie chrupiącej skórki. 

6 komentarzy:

  1. Musi smakować jak niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przeapetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądają, powodują u mnie atak śliny :) Muszę koniecznie wypróbować :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygladaja super! Bede musiala sprobowac :-)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny pomysł! :) myślę, że taki placki bardzo zasmakują mojej rodzinie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda na prawdę pysznie :)

    Zapraszam do mnie!
    Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może kiedyś znajdziesz u mnie coś ciekawego :)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń