wtorek, 12 lutego 2013

Kotleciki w trzech smakach z pieczoną kukurydzą


Wpuścić mężczyznę do kuchni. Pozostawię bez komentarza, ale szepnę tylko że było pysznie. 




Składniki:

na kotleciki
600 gr chudego mielonego mięsa (np. pieczeni wołowej)
2 żółtka
pieprz
sól
olej

pierwszy wariant smakowy - kotleciki curry
średnia cebula
łyżka masła
łyżeczka przyprawy curry

drugi wariant smakowy - kotleciki mun
4 grzyby mun
łyżka sosu worcestershire
przyprawa kuchni chińskiej - pół łyżeczki

trzeci wariant smakowy - kotleciki na słodko
5 łyżek słodkiego sosu chili (np Tao tao)

na pieczoną serową kukurydzę kukurydzę
2 kolby kukurydzy
4 plasterki sera o wyrazistym smaku (np. gruyere)
sól do smaku
łyżeczka cukru


Mięso wymieszać z jajkami, doprawić solą i pieprzem i podzielić po równo między trzy miseczki.

Kotleciki curry:
Cebulę kroimy w grube pióra, smażymy na rozgrzanym maśle z dużą ilością curry, aż cebula delikatnie zmięknie ale dalej będzie jędrna. Studzimy, dokładamy do miseczki numer 1, dokładnie mieszamy i formujemy dwa zgrabne kotleciki.

Kotleciki grzybowe:
Grzyby zalewamy wrzątkiem, i pozostawiamy na 15 minut żeby nasiąknęły wodą. po tym czasie odcedzamy i drobno kroimy. Dodajemy do miseczki numer 2, mieszamy. Masę mięsną doprawiamy sosem worcestershire i przyprawą kuchni chińskiej. Mieszamy i formujemy dwa zgrabne kotleciki.

Kotleciki na słodko:
Mięso mieszamy z sosem chilli, formujemy dwa zgrabne kotleciki.

Na patelni rozgrzewamy trzy łyżki oliwy z oliwek i smażymy kotleciki z obu stron aż się zarumienią.
Oczyszczoną z liści kukurydzę wkładamy go garnka z gotującą się wodą, dodajemy łyżeczkę cukru i gotujemy do miękkości ok 15 minut. Rozgrzewamy górną grzałkę w piekarniku do 200 stopni. Ugotowaną kukurydzę odcedzamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego, na każdej kolbie kładziemy 2 plastry sera i wkładamy na 10 minut do piekarnika. Przed podaniem posypujemy solą. Kotleciki podajemy ułożone jeden na drugim wraz z kukurydzą.

Kalorie: who cares.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz