niedziela, 17 lutego 2013

Owsianka na mleku bananowym

Niby nie wiele różni się od  tradycyjnej owsianki, jednak ma zupełnie inną konsystencje. I do tego ten banan. Jak dla mnie nic więcej rankiem do szczęścia nie potrzeba. 




Jedna porcja

Składniki:
3 łyżki płatków owsianych
200ml mleka
łyżeczka cukru wanilinowego
parę kropel aromatu waniliowego
jeden bardzo dojrzały banan
garść ulubionych sezonowych owoców np. malin


Do garnka wlewamy 50 ml wody solimy, gdy będzie prawie się gotować wrzucamy płatki owsiane i dusimy do momentu aż wchłoną całą wodę. Wlewamy mleko i zmniejszamy ogień. W międzyczasie rozgniatamy banana na gładką papkę wraz z dodatkiem aromatu i cukru. Podgrzewamy mleko, ale nie doprowadzamy do jego zagotowania. Ma być gorące, ale nie wrzące. Dodajemy papkę bananowo-waniliową i  intensywnie mieszając gotujemy jeszcze chwilkę tak żeby owsianka zgęstniała. Zdejmujemy z ognia, przekładamy do miseczki i podajemy z ulubionymi owocami.

Kalorie: 383 kcal


4 komentarze:

  1. kocham takie bananowe owsianki <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Owsianki bananowe są moimi ulubionymi. Kiedyś robiłam wersje z budyniem bananowym - pycha.

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka zupna owsianka.. Lubię:) A maliny piekne!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha! na kupnym mleku bananowym nie była by taka dobra :)

    OdpowiedzUsuń