niedziela, 17 lutego 2013

Zielone risotto

Połączenie szpinaku i koziego sera chyba nigdy mi się nie znudzi. Dodaje do makaronu, do kanapek, do pizzy. Przyszła i pora na risotto




Na dwie solidne porcje:

Składniki:
1/4 bazy risotto
szklanka bulionu warzywnego
200 gr szpinaku (u mnie mrożony)
40 gr kremowego serka np. Twój Smak lub Philadelphia(u mnie light)
50 gr fety koziej (może być też inny kozi ser)
2 małe ząbki czosnku
łyżka oliwy + odrobina do skropienia dania
sól, pieprz, sok z cytryny, gałka muszkatołowa

W rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekany czosnek i szczyptę gałki muszkatołowej. Smażymy chwilę a następnie dodajemy szpinak i dusimy aż woda odparuje a liście będą miękkie. Zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładką papkę. Można też użyć szpinaku mrożonego rozdrobnionego wtedy nie będzie takiej konieczności.
Jednocześnie na drugą patelnie przekładamy ryż i zalewamy połową bulionu. Dusimy, na wolnym ogniu aż wchłonie bulion, dodajemy kolejną porcję bulionu i cały czas mieszając dusimy. Co jakiś czas próbujemy czy ryż jest miękki - ziarna powinny zachować kształt, a ryż powinien być kremowy. Możliwe że konieczne będzie dodatnie większej ilości bulionu, możemy podlać także ryż wodą. Gotowy zdejmujemy z palnika, dodajemy połowę fety, kremowy serek i szpinak. Mieszamy do momentu aż szpinak zabarwi cały ryż a sery się rozpuszczą. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. Przekładamy na talerze, posypujemy pozostałą fetą, mielimy odrobinę pieprzu i skrapiamy danie odrobiną oliwy.

Kalorie(w porcji): 500 kcal


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz