Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Jak dla mnie ma ono kolosalne znaczenie, jeśli to co zjem rano nie zadowoli mnie potrafię przez cały dzień być nie w sosie. Moja śniadaniowa propozycja dla znudzonych jajecznicą to takie oto jajka sadzone, przepis prosty a zarazem efektowny i dzięki pomidorom i pesto bardzo aromatyczny. Można podawać z pieczywem, a pozostałe części pomidorów przerobić na sałatkę. Doskonale sprawdził by się tu także do
Porcja dla dwóch osób
Składniki:
2 duże pomidory
4 jajka
2 łyżki fety (można śmiało dodać stary żółty ser lub parmezan)
łyżeczka pesto
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, formę żaroodporną posmarować pesto. pomidory pokroić na ok 1cm plastry tak żeby uzyskać cztery podobnej wielkości krążki. Środki wycinamy tak żeby została tylko czerwona obwódka pomidora. Układamy w formie żaroodpornej i do każdego krążka pomidorowego wbijamy jajko, tak żeby żółtko pozostało w jego środku a białko wypełniło przestrzenie między krążkami. Pieprzymy, solimy, posypujemy fetą i zapiekamy aż do momentu ścięcia się jajek - ok 15 min. Pod koniec warto na parę minut włączyć tylko i wyłącznie górną grzałkę piekarnika - dzięki temu jajka i ser będą łądnie przypieczone;)
Smacznego!
Kalorie(porcja): 236kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz