czwartek, 13 września 2012

Omlet z mozarellą i pomidorkami

To była miłość od pierwszego ruchu widelcem. Spotkaliśmy się w przeglądanej w restauracji gazecie, następnego dnia wylądował u mnie w kuchni, na talerzu. Wszystko odbywało się szybko, jednak wspomnienie smaku zostało na długo. Od czasu do czasu, zapominam o normach obyczajowych i ilości kalorii którą powinnam się trzymać i bezpruderyjnie grzeszę przygotowując sobie tego o to omleta. Obłędnie uzależniająca wersja caprese na ciepło z dodatkiem jajek.


Dwie porcje

Składniki:
4 jajka
garść startego parmezanu (niekoniecznie)
8-10 pomidorków koktajlowych 
kulka mozzarelli (lub 10 małych kulek)
listki bazyli
pieprz, sól

Jajka wybijamy, rozkłócamy trzepaczką, dodajemy parmezan, pieprz i sól. Umyte pomidory dzielimy na połówki. Mozzarellę odsączamy, kroimy w plasterki (jeśli używamy małych kuleczek mozzarelli pomijamy ten krok). Podgrzewamy masło na patelni  i wylewamy masę jajeczną, smażymy. Gdy jajka lekko się setną układamy pomidory a pomiędzy nimi plasterki(kulki) mozzarelli. Przykrywamy pokrywką i czekamy aż ser się rozpuści a jajka zetną całkowicie. Podajemy ciepły, posypany listkami bazylii.

Smacznego.

Kalorie (w porcji): 400kcal



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz