piątek, 9 listopada 2012

Pomidorro.

Najmniej pracochłonne i chyba najbardziej aromatyczne risotto jakie znam.





Na 2/3 porcje

Składniki:

120 gr ryżu do  risotto
puszka pomidorów
2 łyżki masła
40 gr pomidorów suszonych najlepiej nie z oliwy
łyżka oliwy
mała cebula
1/4 łodygi selera naciowego
pół łyżeczki suszonej bazylii
sól, pieprz
2 szklanki wrzącego buliony warzywnego
1/4 szklanki wina


Siekamy drobno cebulę i seler naciowy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, szklimy połowę cebuli i seler. Dodajemy ryż i wlewamy wino. Smażymy aż większość płynu odparuje. Dodajemy stopniowo bulion, po pół szklanki, stale mieszamy. Kolejne porcje bulionu dolewamy gdy ryż wchłonie poprzednią ilość. Kontynuujemy przez 20 minut aż ryż będzie al dente. Na drugiej patelni równocześnie podsmażamy grubo pokrojone suszone pomidory i drugą połowę cebuli . Wlewamy pomidory i na wolnym ogniu dusimy aż do zgęstnienia. Doprawiamy pieprzem, solą i bazylią. Gdy ryż będzie gotowy, przekładamy do niego sos, dolewamy 3 łyżki wody i dusimy chwilę razem by przeszedł aromatem sosu. Podajemy skropiony oliwą, z tartym parmezanem.


Kalorie (w porcji): 500 kcal - przy dwóch porcjach


7 komentarzy:

  1. Mmm, wygląda pysznie :) Dawno nie jadłam ryżu, bo wygrywa z nim u mnie makaron, ale na porcję tego dania bym się skusiła.

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego przepisu potrzebowałam! dzięki za pomysł:)
    buźka

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię gdy na talerzu aż roi się od pomidorowych smaków :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapraszam do zabawy:
    http://kacikkasi.blogspot.com/2012/11/liebster-award.html

    OdpowiedzUsuń
  5. zapisuję przepis, bo akurat jakiegoś fajnego, innego risotto mi się zachciało :)

    OdpowiedzUsuń