czwartek, 11 października 2012

Figa nie z makiem.

Figi. To mówi za siebie. Najlepszy wybór na jesień. Uwielbiam je wprawdzie również na surowo, ale osobiście jestem zdania że nic nie pasuje do nich lepiej jak ocet balsamiczny. 




3 porcje

Składniki:
6 fig
6 słupków sera pleśniowego (np. lazur) - 90 gr, po ok 15 gr każdy
12 połówek orzechów włoskich
2 łyżki płynnego miodu
łyżka octu balsamicznego + trochę do pokropienia przed podaniem

Figom odcinamy końcówki, nacinamy na krzyż i rozszerzamy je delikatni na boki. Mieszamy miód z ocetem. W środek figi wpychamy kosteczkę sera i po 2 połówki orzecha. Zalewamy sosem i zapiekamy przez 20 minut w 180 stopniach. Podajemy z rukolą, skropione dodatkowym octem balsamicznym

Smacznego!

Kalorie (w porcji): 317 kcal





2 komentarze: