wtorek, 25 września 2012

Żytnianka z smażonymi śliwkami

Kolejna wariacja na temat owsianki, tym razem w wersji z płatkami żytnimi, cukrem waniliowym i smażonymi węgierkami, które wspaniale wzbogacają jej smak, choć same w sobie mogłyby być odrębnym daniem. Banalnie prosta!



Jedna porcja

Składniki
50 gram płatków żytnich (5 łyżek)
150ml mleka
4  śliwki
łyżeczka cukru wanilinowego
łyżeczka masła

Do garnka wlewam pół szklanki wody, dodaję szczyptę soli i czekam aż się zagotuje, dodaje płatki. Zmniejszam ogień i duszę płatki w wodzie ok 5 minut, dolewam mleko i dodaje cukier, podgrzewam aż będzie ciepłe. Przekładam do miseczki. W międzyczasie rozgrzewam patelnię teflonową, układam na niej przepołowione śliwki miąższem do dołu. Smażę chwilę bez tłuszczu, żeby się przypiekły a następnie obracam skórką do dołu. Dodaje masło, i intensywnie potrząsam patelnią, żeby pokryło całe owoce. Smażę do momentu aż owoce będą prawie się rozpadać.


Smacznego
Kalorie: 330kcal


1 komentarz: