Kolejna wariacja na temat owsianki, tym razem w wersji z płatkami żytnimi, cukrem waniliowym i smażonymi węgierkami, które wspaniale wzbogacają jej smak, choć same w sobie mogłyby być odrębnym daniem. Banalnie prosta!
Jedna porcja
Składniki
50 gram płatków żytnich (5 łyżek)
150ml mleka
4 śliwki
łyżeczka cukru wanilinowego
łyżeczka masła
Do garnka wlewam pół szklanki wody, dodaję szczyptę soli i czekam aż się zagotuje, dodaje płatki. Zmniejszam ogień i duszę płatki w wodzie ok 5 minut, dolewam mleko i dodaje cukier, podgrzewam aż będzie ciepłe. Przekładam do miseczki. W międzyczasie rozgrzewam patelnię teflonową, układam na niej przepołowione śliwki miąższem do dołu. Smażę chwilę bez tłuszczu, żeby się przypiekły a następnie obracam skórką do dołu. Dodaje masło, i intensywnie potrząsam patelnią, żeby pokryło całe owoce. Smażę do momentu aż owoce będą prawie się rozpadać.
Smacznego
Kalorie: 330kcal
Smażone węgierki!
OdpowiedzUsuńMmmmm... Wspaniały dodatek do owsianki.